In determinarea noastra, scriem o orientare a de unde incepem si cum continuam, astfel incat sa ajungem unde ne dorim. Pe piata se numeste career path sau skills path. Noi ii zicem orientare.:D
Am scris mult, dar am expus claritate in procesele de invatare.
I. Pentru cei care doriti sa mergeti catre IT (IT-ul bazelor de date, pt ca IT-ul are multe directii):
Urmatoarele cursuri pe care le puteti face sunt:
- SQL Querying For Business – aici invatam sa extragem date din baze de date scriind cod SQL, astfel ca nu ne mai temem de niciun raport la job.
- SQL Programming For Developers – la cursul anterior am pus baza si am invatat sa extragem date pt rapoarte, mai departe intram in zona de development. Aici se definesc procese intregi de raportare automata, de transfer date, de procesat date primite de la surse (alte sisteme, fisiere).
- ETL Data With SSIS – pe scurt, la cursul de SQL Querying ne-am jucat cu datele dintr-o baza de date, ele existau deja. Dar cum au ajuns in baza? Cum s-a facut incarcarea datelor in baza respectand o ordine a incarcarilor: mai intai clientii, apoi conturile, apoi tranzactiile.
- Reporting & Cubes with SSRS & SSAS – aici se fac celebrele cuburi pe care business-ul le exploateaza in Excel prin pivoti si tot la acest curs se creeaza acele rapoarte pe care business-ul le ruleaza dimineata dand rapoartelor diverse criterii: o perioada, un anumit tip de clienti, o tara.
Nota: cele 3 cursuri pot fi facute in oricare ordine doriti, dupa cursul de SQL Querying For Business.
II. Pentru cei care mergeti catre Reporting, la nivel de avansat si complet:
- Power BI Desktop – Data Sources & Visuals: acest curs, pe scurt, face dashbordurile necesare business-ului (grafice, rapoarte, filtre, astfel incat, dau click pe un buton si vad imaginea intregii companii intr-o singura poza.
- Excel Automation Reports – la cursul de Power BI se invata procesarea datelor cu Power Query astfel incat sa le pregatim pentru dashboarduri, insa nu e dezbatut in detaliu instrumentul Power Query, pentru ca scopul este dashboardul, nu procesarea datelor, insa, daca va doriti sa stapaniti bine load-ul de date, recomandarea este si cursul de Excel Automation Reports. In plus, chiar daca nu faceti cursul de Power BI, se pot automatiza usor rapoartele in Excel folosind Power Query (luam date din multipe fisiere, legam fisierele intre ele, agregam datele, filtram datele, punem formule), iar de luna urmatoare se fac singure rapoartele, inlocuind doar fisierele sursa.
- SQL Querying For Business – pentru a atinge potentialul maxim in Power BI si la nivel de senior, in proportie mare, rapoartele sunt create direct cu date din baze de date SQL, nu din fisiere, motiv pentru care, cursul de SQL Querying completeaza si rotunjeste statutul nostru pe piata.
Nota: cele 3 cursuri pot fi facute in oricare ordine doriti.
- Python in Data Analysis & Data Science – iar daca mergeti spre expert in analiza de date, next level este cursul de Python
III. Pentru cei care vreti sa va puneti Excelul la punct – recomand sa o faceti, usureaza foarte mult „viata” de zi cu zi de la job:
- Excel Data Analysis – e baza, aici facem pivoti si vreo 50 de functii necesare zi de zi la munca. Este cursul cel mai cautat si care deserveste celor mai multor tipuri de joburi.
- Excel Expertise Complete – daca stiti undeva la 70% din cursul de Excel Data Analysis, atunci next level este Excel Expertise.
- Excel Automation reports – daca stiti ca aveti rapoarte recurente de facut in Excel, este cursul potrivit, sa scapati de rutina prelucrarilor luna de luna.
Nota: Excel Expertise si Excel Automation Reports, pot fi facute in orice ordine doriti.
Toate cursurile sunt muncite, cu teme, cu dezbateri, cu intrebari, cu responsabilitate si asumare.
Noi, cei de la Data Training si cursurile noastre misto:D